lauantai 30. huhtikuuta 2016

Huhtikuun klassikkoresepti - vappusima



Huhtikuun klassikkoresepti on tietenkin vappusima. Fariinisokeripussin kyljestä löytyy hyvä ohje, jonka ainoa heikkous on hiivan määrä. Miten kummassa mitata 1/5 teelusikallinen. Teen useimmiten kaksinkertaisen annoksen ja simaan käytettävän hiivanokareen koosta päättäminen on joka kerta yhtä vaikeaa. Kuva kertokoon nyt totuuden ja toimikoon tulevina vuosina muistin tukena.


Sitruunamehun määrää tapaan liioitella. Niin tänäkin vuonna. Tässä ohje, jota noudattamalla valmistuu maailman paras sima.

VAPPUSIMA

8 litraa vettä
5-6 sitruunan mehu
500 g fariinisokeria
500 g sokeria
nokare hiivaa (kts. kuva yläpuolella)

Kiehauta kattilassa 4 litraa vettä. Kaada sokerit kattilaan ja anna liueta sekoitellen. Fariini sokeripussin ohjeessa käsketään kaataa kuuma vesi sokerin päälle, mutta olen viis veisannut moisesta. Annostele puhtaaseen elintarvikkeille sopivaan ämpäriin 4 litraa kylmää vettä. Kaada sokerivesi ämpäriin. Purista sitruunoista mehu ja kaada se ämpäriin. Liuota hiiva pieneen tilkkaan vettä ja kaada se ämpäriin, kun neste on kädenlämpöistä. Sekoita, peitä ämpäri ja nosta se viileään paikkaan tekeytymään.

Pullota sima parin päivän sisällä puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon muutama rusina ja teelusikallinen sokeria. Sulje korkit tiiviisti, mutta ei liian tiiviisti. Sima valmistuu huoneenlämmössä muutamassa päivässä. Jääkaapissa prosessi vie hieman kauemmin. Nosta pullot joka tapauksessa jäähtymään jääkaappiin noin vuorokausi ennen nauttimista.

Sima on valmista muutamassa päivässä.

Paras seuralainen simalle on tietenkin vastapaistettu munkkirinkilä. Perinteinen vappuherkku sekin.

Poreilevan maukasta Wappua, ystävät!