perjantai 27. kesäkuuta 2014

Hillo kuin unelma - raparperia ja vaniljaa

Onkohan olemassa mitään ruokaa, johon vanilja ei sopisi? Ainakin makeaan makumaailmaan vanilja istuu mitä parhaiten ja lumoaa meitä herkkusuita tavan takaa. Alkukesän hennot raparperinvarret kun keitellään kauniin punertavaksi hilloksi, mikäpä sopisi makuparin toiseksi puoliskoksi paremmin kuin vanilja.

Raparperihillo

RAPARPERI-VANILJAHILLO monta pientä purkillista

1,2 kg raparperia pilkottuna
550 g hillosokeria
1 vaniljatanko
1/2 dl vettä

tiistai 24. kesäkuuta 2014

Vaihtuuko pinaatti nokkoseen? - paras lettuohje

Kesä on lettuaikaa! Ne lukuisat äidin muurikalla paistamat mökkiletut ovat kauniina muistoina niin minun kuin lastenkin mielessä. En tiedä olenko koskaan onnistunut paistamaan mummin lettujen veroisia lättyjä, mutta näistä tuli kyllä tosi hyviä. Harkitsin hetken oman pihan nokkosten käyttämistä, mutta päädyin kuitenkin luomupinaattiin pakastealtaasta.

pinaattiletut

ISOT JA HERKULLISET PINAATTILETUT 14 isoa lettua

1 litra kulutusmaitoa
4 kananmunaa
5-6 dl vehnäjauhoja
350 g pakastepinaattia (kokonaisina pakastettuja lehtiä, jos löydät sellaisia)
tai vastaava määrä kevyesti ryöpättyjä nokkosia
1 rkl sokeria
1-1,5 tl suolaa maun mukaan
paistamiseen voita

Ota pinaatti sulamaan. Tämä Bio Inside -merkkinen pinaatti on ihan parasta. Se on luomua ja pakastettu kokonaisina lehtinä. Siitä ei sulaessa irtoa juurikaan nestettä kuten tavallisesta silppupinaatista ja näin ollen se ei vetistä taikinaa liikaa. Kyseistä tuotetta löytyy ainakin Stockan Herkun pakastealtaasta. Olen bongannut satunnaisesti samaa merkkiä joistain K-kaupoista. Pussissa on 400 g, josta käytin taikinaan suurimman osan. Jäljelle jäänyt pinaatti päätyi vihersmoothieen.

Spinache

torstai 19. kesäkuuta 2014

Kylmäsavulohirulla - gluteeniton kesäruoka

Tiedättehän ne tuorejuustolla ja kylmäsavulohella täytetyt rieskarullat. Yleensä niitä tarjotaan kuplivan juoman kera alkupaloina tai sitten buffetpöydän pikkupalana. Halusin tehdä jauhottoman ja siten myös luontaisesti gluteenittoman ja vähähiilihydraattisen version. Kokeilun seurauksena söimme herkullisen kesälounaan kolmistaan Solskensflickan ja Pojken Blån kanssa.

20140609_135852

KYLMÄSAVULOHIRULLA 6 suurta siivua tai noin 15 näppipalaa

4 kananmunaa
2 rkl vettä
1/2 tl suolaa

Täyte:

150 g kylmäsavulohta
100 g raejuustoa
1/2 rasiaa Cantadou-piparjuurituorejuustoa
n. 4 cm pätkä purjoa
pieni nippu ruohosipulia (tai tilliä)
1/4 isosta omenasta

Valmista ensin uunimunakas. Riko munat, lisää vesi ja suola. Vatkaa kevyesti. Kaada seos uunipannulle leivinpaperin päälle. Seos saa levitä laajalle alueelle, jotta munakkaasta tulee ohut ja "leipämäinen". Paista 200 asteessa kymmenisen minuuttia.

20140609_133712

Munakas pullistuu uunissa, mutta litistyy sopivaksi hieman jäähdyttyään. Käännä munakas varovasti nurinpäin toisen leivinpaperin päälle. Irrota paperi. Jos se tarttuu kiinni, sivele pullasudilla hieman kylmää vettä leivinpaperin päälle, siis munakkaan nurjalle puolelle.

torstai 12. kesäkuuta 2014

Onko salaatti aina terveellistä?

Pikaruokaloiden salaatit saattavat sisältää enemmän kaloreita ja tyydyttyneitä rasvoja kuin suuri hampurilainen. Suurten einestehtaiden salaateista on usein tuoreus kaukana. Jos ryhdyt lukemaan tuoteselosteita, huomaat että lisäaineiden luettelo on pitkä kuin nälkävuosi. Jos siis tekee mielesi hampurilaista, syö se! Jos valitset salaatin sen perusteella, että etsit ravitsemuksellisesti parempaa tai kevyempää vaihtoehtoa, valitse pariloitua broileria ja tarkista kastikepussin ainesosalista. Mitä lyhyempi lista, sitä parempi valinta.

Kun valmistat salaatin kotona, tiedät varmasti mitä se sisältää. Kastikkeena voi käyttää pelkkää öljyä ja mausteita, jolloin vältyt turhilta lisäaineilta. Pitääkö salaatin olla aina kevyt? Ei, jos minulta kysytään. Ruokaisa salaatti voi olla hyvä konsti saada koko perhe syömään enemmän kasviksia. Syödään rennosti, monipuolisesti ja hyvin!

Cobb

ALMOST COBB SALAD viidelle

reilusti frisee-salaattia
3 tomaattia
1/2 kurkku
1 keltainen paprika
1/2 pkt pekonia
1 pkt halloumia
3 keitettyä munaa
6 pientä keitettyä perunaa
1 valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Kuori ja viipaloi perunat. Laita siivut pieneen kulhoon, kaada päälle 1 rkl oliiviöljyä ja purista sekaan valkosipuli. Sekoita ja jätä maustumaan.

Cobb

Keitä kananmunat. Laita pekonisiivut kylmälle pannulle ja tiristä ne rapeiksi. Imeytä ylimääräinen rasva talouspaperiin. Älä pese pannua.

Cobb

Valmista runsas salaattipeti friseestä, tomaateista, paprikasta ja kurkusta. Valele halutessasi päälle hieman oliiviöljyä. Rouhi myös hieman pippuria ja suolaa salaattipedille. Leikkaa keitetyt ja jäähdytetyt munat lohkoiksi. Aseta lohkot salaattivadin reunoille.

Cobb

Leikkaa halloumi viipaleiksi.

Cobb

Paista perunat samalla pannulla, jossa paistoit pekonit. Pese hieman jäähtynyt pannu ja paista viimeisenä halloumi molemmin puolin kauniin ruskeaksi.

Tarjoa halloumi ja perunat erilliseltä vadilta. Jäähtyneet, rapeat pekonit voit asetella salaattivadille juuri ennen tarjoilua. Näin ne pysyvät rapeina.

Cobb

Nyt jokainen voi koota mieleisensä salaatin lautaselleen. Bon appetit!

Cobb

sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Vihersmoothie goes pehmis

Ajattelin pyöräyttää perheelle vihreän smoothien aamupalaksi. Kävikin niin, että siitä tuli silkinsileää ja täydellisen terveellistä pehmistä. Laktoositon, gluteeniton, maidoton, kananmunaton, suolaton, vähähiilarinen, mutta ah niin maistuva herkku!

Vihersmoothie

VIHREÄ SMOOTHIE PEHMIS-STYLE viidelle

1 kypsä avokado
1/3 tuore kurkku
1 pakastettu kypsä banaani
2-3 pakastettua omenaa koosta riippuen
1 dl omenatäysmehua

Olen joskus harmitellen heittänyt kompostiin liikaa ruskettuneet banaanit. Hoksasin sittemmin, että ne ovat mainioita smoothien raaka-aineita. Nykyisin kuorin ylikypsät banaanit, taitan ne muutamaan osaan ja pakastan. Pakastan myös hyvänä omenavuonna oman pihan omppuja kuorineen mutta puolikkaiksi leikattuna ja siemenkodat poistettuna. Näistä molemmista saa hyvän pohjan smoothieen.

Vihersmoothie

Rahkapurkki joutui takaisin jääkaappiin, vaikka olin ensin ajatellut lisätä sen smoothieen. Maidoton versio osoittautui herkulliseksi sellaisenaan.

Vihersmoothie

Ladoin blenderin kannuun kaikki paloitellut ainekset, kaadoin päälle omenamehun ja blendasin kunnes seos oli täysin sileää. As simple as that! Avokado tuo annokseen hyviä pehmeitä rasvoja ja silkkisen koostumuksen. Tämä sopisi aamupalan lisäksi myös jälkiruoaksi esim. kinuskikastikkeen kera tai vaikka pitkän illallisen välisorbetiksi sellaisenaan.

Mitä kaikkea sinä sekoitat smoothieesi? Kerro mielellään kommenttiboksiin vinkkisi.

Hyvää sunnuntai-iltaa! Oi, TV:ssä Hugh Grant... taidanpa lyöttäytyä hänen seuraansa.

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Tahmeat kaura-kinuskipalat - helppo herkku

Nougatbitar

Kun puolessa tunnissa saa taiottua tällaista herkkua, kannattaa jättää kaupan karkki- ja keksihyllyjen lisäainepommit ostamatta. Leivotaan-lehden reseptiä hieman "terveellisempään" suuntaan muokaten leivoin sadepäivää sulostuttamaan namipaloja parhaimmillaan.

SITKEÄT KINUSKI-KAURARUUDUT 48 kpl

5 dl kaurahiutaleita (käytin isoja Elovena-hiutaleita)
1 dl vehnäjauhoja
1,5 dl grahamjauhoja
1,5 dl intiaanisokeria
1 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
3/4 dl tummaa siirappia
125 g sulatettua voita
1 kananmuna